Ochutnávka novéj web stranky. Moju tvorbu najdete na 

https://martinbu.cargo.site/

Nedelím tvorbu na umenie a umelecké remeslo (dizajn). Myslím si, že v súčasnosti je podobné delenie čoraz spornejšie. Tieto dva druhy tvorby sa prelínajú, dokonca splývajú. Na festivaloch sú dnes často uzitkové predmety, sochy a « inštalácie » vystavené spolu.

Predmety umeleckého remesla sa obracaju na spoločnost v suvislosti s ich kultúrnym, sociálnym či ekologickym obsahom. Pri ich tvorbe nemusi byt uzitkovost prvoradým cielom. Dizajn sa stáva nástrojom na vyjadrenie názorov a predstav o spoločnosti - o jej zivote, kultúre, sociálnom usporiadani, politike.



Vo svojej tvorbe sa inšpirujem priemyselnou výrobou. Casto pouzivam predmety, ktoré boli vyradené z bezného uzivania, a posúvam ich význam do nových podôb. Moje návrhy su uzitkové, alebo vyjadrju umelecky pohlad na svet. Môžu byť určené na sériovu výrobu, alebo na inštalácie v galériach a na festivaloch, pripadne na predaj zberatelom.



Ich styl suvisi s konceptuálnym umenim.

SLOVAK THERAPY

 Michal Hanula, Martin Bu, Patrik Illo
Slovak Therapy. 

Výstava zaznamenáva výber slovenských dizajnérskych projektov z medzinárodného festivalu súčasného dizajnu Bratislava Design Week. Formát Design Weeks na Slovensku v septembri 2013 debutoval – akcentoval tému mesta a jeho lokálnych centier, objavoval energiu nenápadných, ale charizmatických objektov, dizajn uvádzal aj prostredníctvom nonkonformných, živých formátov vo verejnom priestore, oslovoval všetky zmysly. Predstavil najnovšie dizajnérske realizácie domácich nezávislých značiek, študentov dizajnu, ale aj vybraných výrobcov, predajcov, objavil sa v galériách, múzeách, showromoch, bratislavskému publiku priniesol aj súbor medzinárodných projektov a osobností.

Slovenská terapia vo Viedni je o dizajne, ktorý je stimulom gastronomických potešení alebo o poetike návratov do minulosti, o remesle s dizajnérsky konzekventným názorom, ale aj o tom, ako domáci dizajn rezonuje vo vnímaní širokého publika.

Kurátor výstavy: Viera Kleinová  Vystavujúci autori: ALLT (Peter Simoník, Elena Bolceková), Martin Bu, Patrik Illo, Michal Hanula, Silvia Lovasová, Peter Liška, trivjednom 

Die Ausstellung erfasst eine Auswahl von slowakischen Projekten aus dem internationalen Festival des gegenwärtigen Designs - der Bratislava Design Week. Dieses Festival debütierte in der Slowakei im September 2013 und hebt das Thema der Stadt und ihrer Lokalzentren hervor und enthüllt die Energie dieser unauffälligen aber charismatischen Objekte.
Das Design, welches sich oftmals durch nonkonforme Formate, die alle Sinne ansprechen, auszeichnet, wurde auf öffentlichen Plätzen ausgestellt und stellt auch gleichzeitig die neuesten Designs von unabhängigen Marken, Studenten, ausgewählten Herstellern und Verkäufern vor. Die Bratislava Design Week bringt dem Publikum nicht nur internationale Projekte, sondern auch Persönlichkeiten nahe, die in Galerien, Museen und Showrooms zu sehen waren.

Die Ausstellung stellt das Design dar, welches mit vielen gastronomischen Erlebnissen gespickt ist, als auch eine einzigartige Designpoetik, das Handwerk mit einer konsequenten Meinung eines Designers, sowie auch das, wie das heimische Design von einem breiten Publikum wahrgenommen ist.

Aussgestellte Designer:
„ALLT“ (Peter Simoník, Elena Bolceková), Martin Bu, Patrik Illo, Michal Hanula, Silvia Lovasová, Peter Liška, „Drei in einem“ („trivjednom“)








Galéria NOVA začala v minulom roku rozširovať svoju spoluprácu so slovenských a českými sklárskymi umelcami a dizajnérmi aj o nový materiál – keramiku. Prvú výstavu zorganizovala na jeseň 2012 s mladou umelkyňou Simonou Janišovou. Aktuálne sa v priestoroch Galérie NOVA predstavuje Martin Bu (1976). Bakalárske štúdium absolvoval v ateliéri keramiky (Doc. I. Vidrová) a magisterské štúdium na katedre priemyselného dizajnu (Prof. F. Burian), kde aktuálne dokončuje doktorandské štúdium. Absolvoval študijné pobyty v zahraničí napríklad vo Viedni s projektom „Recyklácia a citácia v dizajne“, na Akadémii výtvarných umení a dizajnu v Jeruzaleme, zameraný na dizajn porcelánu a keramiky, alebo na Open University v Tel Avive. Vystavoval samostatne aj na skupinových projektoch doma aj v zahraničí. Venuje sa kurátorským projektom na propagovanie mladého dizajnu na zahraničných dizajnérskych festivaloch.
Martin Bu pracuje na rôznych projektoch od produktového dizajnu a návrhov do interiérov (svietidla, interiérové objekty) až po voľnú tvorbu. Výstava „Porcelán a obsah“ nadväzuje na tú, realizovanú v roku 2012 v Max Klinger Galérii v Bratislave. Svoje objekty často dáva do vzájomného vzťahu medzi formou a obsahom, kde sa venuje recyklácii s odkazom na tradičné zaužívané materiáli a tvary, ktoré posúva do nových sociálnych , kultúrnych a kompozičných významov. Vznikajú tak predmety, ktoré nie sú zaujímavé svojou utilitárnosťou ale obsahom. Jeden koncept tvorí figuratívny motív, ktorý transformuje do novej kompozičnej a významovej roviny a druhý koncept spája predmety s architektúrou. Medzi jeho témami nájdeme figurálne kompozície – variácie robotníkov zo série Prestávka (2012-2013), zvieracie motívy Fenek ušatý (2012 – 2013), kde v procese navrhovania využíva digitálne technológie, ktoré zámerne priznáva v konečnom tvare, alebo Žralok na vlnke (2012), ktorý je inšpirovaný porcelánovými plastikami so zvieracím motívom z priemyselnej výroby porcelánových fabrík.
Výstava potrvá do 1 augusta 2013

 Galéria Nova, Bratislava, Martin Bu, Porcelán a Obsah. Photo (c) Martin Bu.


Light - Shark

Interiér Art Design osvetlenia v jednom bratislavskom byte. Pochvala patrí aj klientovi, ktorý mal odvahu a išiel do netradičného a kreatívneho riešenia osvetlenia jedálenského stola.

Interior Lighting Art Design Project in Bratislava apartment. Thank you belongs to a client who had the courage and went to unusual and creative lighting solutions for living room table.

Light - Shark - Design by Martin BU (c) 2013






Názov výstavy „Recycling Lab“ napovedá, že prezentované práce reagujú na aktuálne otázky týkajúce sa recyklácie a citácie v dizajne. Martina Bu fascinuje životný cyklus predmetov a neustále meniace sa významy, aké im ľudia pripisujú. Stredobodom jeho záujmu sú hlavne drobné porcelánové plastiky, ktoré v nedávnej minulosti tvorili súčasť takmer každej domácnosti. S týmito malými figuratívnymi skulptúrami ďalej pracuje, skúma ich súčasnú pozíciu a transformuje do novej kompozičnej, významovej, ale aj sociálnej podoby.